🏠 Riešite bývanie a neviete akú hypotéku môžete získať?

Zistite tu

Od banky až po kataster.
Vybavíme celú vašu hypo.

Vy nič neplatíte.

Od banky až po kataster.
Vybavíme celú vašu hypo.
Vy nič neplatíte.

Začnite unikátnym výpočtom

V tomto kroku ušetríte hodiny behania po bankách. Navyše si môžete transparentne a nezávisle porovnať všetky ponuky. To váš finančný poradca nedokáže.

  • výsledok už za 2 min

Hypo-maximum

Vypočítajte, akú maximálnu hypotéku viete aktuálne získať.

  • výsledok už za 7 min

Ponuky bánk

Zistite, koľko vám banky požičajú, a porovnajte 8 okamžitých ponúk s najpresnejším výpočtom na trhu, vrátane riešení pre živnostníkov a majiteľov SRO.

  • výsledok už za 10 min

Refinancovanie

Zistite, ako sa zmení vaša mesačná splátka a porovnajte túto zmenu s aktuálnou ponukou hypoték.

Spolupracujeme s najlepšími bankami

To bol prvý krok, Moneyhoon posunie vašu hypo ďalej

Vypíšeme s vami
všetky potrebné dokumenty

Vy sa nemusíte o nič starať.

Od aktuálnych ponúk
až po kataster

Bezpečne a bez stresu.

Naši experti sú
tu pre vás

Či už riešite novú hypotéku, refinancovanie alebo akúkoľvek inú hypotekárnu záležitosť, s našimi odborníkmi to zvládnete jednoducho a bez starostí.

Najvýhodnejšia hypotékaje vždy iba jedna

Martin Vacho, hypotekárny expert Moneyhoon
1000+ vybavených hypoték od roku 2008.

+421 947 969 363, martin.vacho@moneyhoon.sk

Recenzie

Často kladené otázky

  • Od podania kompletnej žiadosti do banky sa k žiadosti vyjadrujú banky v priebehu 3 dní až 3 týždňov. Rýchlosť závisí od aktuálne prebiehajúcich hypotekárnych kampaní jednotlivých bánk, od nastavenia ich procesov. K zdržaniu môže dôjsť napríklad aj vyžiadaním dodatočných dokumentov.

  • Výška hypotéky súvisí s výškou akceptovateľných príjmov a bankou akceptovanou hodnotou zakladaných nehnuteľností. Ak nie je požadovaná výška v prepočtoch dostatočná, jej zvýšenie je možné dosiahnuť pridaním ďalšieho spolužiadateľa a/alebo pridaním ďalšej nehnuteľnosti do zabezpečenia – v závislosti od dôvodu, ktorý bránil v získaní vyššej hypotéky.
    Je dobré vedieť, že ak aj bude dodatočné zabezpečenie ďalšou nehnuteľnosťou alebo pristúpi do hypotéky ďalší dlžník, nie je to trvalý stav a neskôr možno z úveru vyňať ako spoludlžníka, tak aj nehnuteľnosť, ktorá bola dodatočne založená.

  • Pravdepodobnosť poskytnutia požadovanej hypotéky súvisí s bonitou žiadateľov a bonitou zakladaných nehnuteľnosti.
    Bonita žiadateľa predstavuje tento súbor predpokladov:
    – dostatočná výška akceptovateľných príjmov k výdavkom aj po započítaní výdavkov na hypotéku
    – úverový register bez negatívnych záznamov (vždy včasné splácanie záväzkov)

    Bonita nehnuteľnosti predstavuje súbor týchto parametrov:
    – vhodný typ nehnuteľnosti (prevažne byt, rodinný dom alebo pozemok určený na výstavbu)
    – kúpna cena zodpovedajúca stavu a hodnote nehnuteľnosti

  • Banky majú dva spôsoby určovania úrokovej sadzby. V oboch prípadoch posudzujú bonitu žiadateľov a nehnuteľností, ale v jednom prípade majú prirážky k úrokovej sadzbe za horšie parametre, v druhom prípade sú úrokové sadzby jednotné a klientom hypotéku banka poskytne alebo neposkytne (napr. aj kvôli lokalite nehnuteľnosti).
    Samotná úroková sadzba sa odvíja od bonity žiadateľov, bonity zakladaných nehnuteľností a tiež od využitia dodatočných služieb banky (bežný účet, poistenie schopnosti splácať hypotéku, poistenie nehnuteľnosti…)

    Je dôležité vedieť, že preplatenie hypotéky zahŕňa nielen samotnú úrokovú sadzbu, ale aj ďalšie výdavky spojené s hypotékou. Výpočet hypotéky od Moneyhoon preto zahŕňa aj tieto dodatočné náklady.

  • „Ak rastú úrokové sadzby, je lepšie zvoliť dlhšiu fixáciu, ktorá je na obdobie 5 až 7 rokov. Dlhšia doba fixácie má zmysel, ak úrokové sadzby už nemajú kam klesať, alebo ak fixácia na 10 rokov je nižšia ako 1%. Kratšia fixácia sa odporúča v čase poklesu úrokových sadzieb.
    Aktuálna situácia naznačuje, že najväčší zmysel má fixácia na 5 rokov, pokiaľ neexistuje ponuka s dlhšou dobou za porovnateľných úrokových podmienok. Podľa tvorby úrokových sadzieb sa zdá, že medzibankový trh je menej nervózny pri stredne dlhej dobe fixácie, ako je fixácia na 5 rokov.“

  • „Existujú dva typy žiadostí, ktoré môžu klienti využiť v závislosti od banky, ak je účelom kúpa nehnuteľnosti.
    V 1. prípade je známa nehnuteľnosť, ktorá sa bude nadobúdať, v 2. prípade nie je známa nehnuteľnosť. Hypotéku je teda možné riešiť buď na špecifikovanú, alebo na nešpecifikovanú nehnuteľnosť.

    Pre obe žiadosti, bez ohľadu na typ nehnuteľnosti, sú potrebné dokumenty preukazujúce totožnosť žiadateľov a výšku príjmu. Banka v tomto procese skúma bonitu klienta, aby určila, či môže dostať požadovanú výšku hypotéky, prípadne aká môže byť maximálna výška financovania. Taktiež určuje, aká musí byť minimálna hodnota zakladanej nehnuteľnosti – či už tej, ktorú klient kupuje, alebo inej nehnuteľnosti, ktorú by použil ako zabezpečenie namiesto kupovanej.

    Ak je definovaná kupovaná nehnuteľnosť, sú potrebné aj:
    – dokumenty preukazujúce totožnosť vlastníkov zakladanej nehnuteľnosti
    – dokument preukazujúci účel (Zmluva o budúcej kúpnej zmluve, návrh Kúpnej zmluvy – dokument preukazujúci, kto od koho čo a za akých podmienok kupuje)
    – znalecký posudok kupovanej nehnuteľnosti (alebo inej nehnuteľnosti, ak sa bude zakladať namiesto kupovanej, prípadne spoločne s kupovanou)

  • Pri živnosti banky vedia akceptovať príjem vypočítaný z percenta tržieb, alebo z čistého zisku.
    Pri s.r.o. sa príjem taktiež počíta percentom z tržieb alebo zo zisku, prípadne sa akceptujú odmeny konateľa.

    Okrem toho, že nie všetky banky vedia akceptovať všetky typy príjmov rovnako, je niekoľko pravidiel, ktoré majú spoločné. Podnikateľský subjekt nesmie byť dlžný v nadradených inštitúciách (Daňový úrad, Sociálna poisťovňa a Zdravotná poisťovňa) ani vedený v zoznamoch dlžníkov.

    Podnikateľská činnosť musí v závislosti od banky pretrvávať minimálne 6 mesiacov predošlého zdaňovacieho obdobia (pričom činnosť/živnosť nesmela byť prerušená) alebo musia byť ukončené minimálne dve zdaňovacie obdobia.

  • Ak už máte oznámenie od svojej banky a nie ste spokojní s jej ponukou, oslovte banku a požiadajte o prehodnotenie ponuky prostredníctvom retenčného oddelenia. Ak výsledné podmienky stále nebudú uspokojivé a na trhu nájdete výhodnejšiu ponuku, môžete zvážiť refinancovanie.

    Pamätajte, že refinancovanie zahŕňa náklady na katastrálne konanie a niekedy aj na znalecký posudok. Tieto náklady je potrebné zahrnúť do celkového hodnotenia výhodnosti refinancovania.